söndag 24 juli 2016

Hundar .. Hundägande

Här där vi bor är det bara vi och en äldre kvinna som bor permanent och under större delen av året så är vi tre helt ensamma och hjälper varandra .
Men under sommaren så drabbas vi av en sommar plåga som är värre en getingar, myggor och flugor ihop....

Nämligen sommargästerna  som har ett gammal torp jämtar oss , och så klart har dom rätt få njuta av sommaren vid sitt hus !

 


MEN i fredags så kommer dom ut och det första dom gör är att släppa lös sina hundar , 
2 st cocker spaniel Hundar !

 För det första råder det i det här landet koppel tvång på hundar mellan 1 mars - 20 augusti efter det får endas hundar som användas i jakt vara lösa , detta betyder att alla sällskaps hundar får inte vara lösa ute i naturen . 
Redan för några veckor sen var hundarna över på våran tomt och störde våra djur , den gången spruta vi vatten tills dess att dom sprang hem vilket ändå tog ca 10 tal gånger ...

Men i fredags kväll kl 21:45 orka jag inte sitta och vakta deras djur som för 3 gånger på 10 min var över hos oss och var på väg in i ankarnas hage , våran hage ligger 2 m från tomtgräns så hundarna har gjor tydligt övertramp på vår tomt , så jag jag tappa humöret och roppa koppa era hundar annars sjuter jag den ...  
Detta är nått vi med Lantdjur faktisk har lagligt stöd för att göra enligt :

Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter

14§ anträffas  en hund lös på område där lantbruksdjur finns, får hunden, om den inte låter sig infångas och om det är nödvändigt för att förhindra skada på lantbruksdjur, dödas av den som äger eller vårdar lantbruksdjuren.
Den som dödat en hund är skyldig att snarast möjligt anmäla detta till Polismyndigheten. Lag (2014:707). 

Det är tyvärr många hundägare som faktisk inte kan lagen .. Vi som har lantdjur måste följa en hel del lagar för att djuren ska ha det bra , men många missar helt att hundar har faktisk med lagar som ägaren ska följa ! Bara för att deras djur sover i eran säng och slickar dig i ansiktet så står den inte över lagen ! 
Att sedan grannen tycker man ska visa varandra respekt är en sak , men varför visar då dom inte oss respekt genom att ha sina djur kopplade ? Dom bor ju i lägenhet 345 dagar om året ...
Våra djur är inte bara husdjur , de ger oss mat och inkomst i form av försäljning av ägg .
Att de har sina hundar lösa stör våra djur som är vana vid att ha det lugnt och stilla , när hundar springer lös och på vår tomt störs ankornas  naturligs beteende , nått som hundägaren inte vill lyssna på , vi har hafs 9 ägg per dag nu sen sist dom var här och efter hundarna så är det bara 4 ägg ! 
En minskning på 5 ägg per dag eller 45 kr per dag ! Det kostar oss pengar att försöka bortse från dessa lagar så därför gör vi ej det !
Vist kanske det låter hårt att döda en hund för 45 kr per dag men i långs loppet så är det "lättare" att göra så för det fria upp tid som jag inte måste vakta och det ökar produktionen för våra djur och framförallt det minskar stressen på djuren vilket inte går att mäta i pengar ..  

Nu är det faktisk så att hunden lät sig bli infångad efter mycket om och men , men nu är problemet att sommargästerna tycker att jag var onödigt hård , men det finns ju inget problem ? Hunden dog inte vi nudda inte hunden utan jag sa bara att om den är på min mark och stör mina djur så dödar jag den . 
Det är helt okej att ha sina hundar lösa men då i hundgård eller i hundpark eller på ställe det är tillåtet ! 
Man kan kontakt länsstyrelsen eller Jordbruksverket för att få reda på vad som gäller ...
Nu är det så att denna tex mer ör riktad till de som bor i stan och inte till er som har jakthundar för de finna väldigt få jägare som inte sköter sin hund rätt och rikgit ! 

Lagen kanske inte allt är den bästa men nu är det som den här och skall därför följas ... 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar