söndag 17 juli 2016

Prov rökt


Igår så prov rökte vi röken , inte någon anka denna gång. 
Det blev en högrev som vi faktisk fick av en granne .

 

Oftast när det gäller nöt eller fläskkött så gillar jag personligen en bladning av alspån och som på bilden enris.
Enriset kommer från våra enar på tomten och det kan vara svårt att få tag på om man inte har det själv, 
Vist kan man tänka att det finns i skogen , men det är faktisk inte lagligt att klippa av träd som inte tillhör en själv. 
Fråga alltid mark ägaren om lov.
 Alspån finns att köpa lite över allt och kostar ca 50kr för en påse och den räcker till kanske 2 rökt tillfällen, beroende på hur mycket kött och hur väll rökt man vill ha det.
Denna skål räckte gott och väll till våran köttbit på 1,1 kg. 
Fukta eller blötlägg spånet i ca 30 min så ryker det mer utan att det börjar brinna.

 

Temperaturen höll vi vid 75-80 grader under ca 3 timmar , igår var en otrolig blåsig dag och röken blev lätt ner kyld av de kraftigs vindarna, men en långsam rökning ger mycket smak och det är ju därför man varmröker ,för smaken skull .

 


Här har vi resultat efter 3tim 45min.
Smaken var helt underbar, tydlig och god röksmak samtidigt som köttet är saftig och mört. 
Kort sagt en otrolig succé ! 

Att ha en rök och att röka är en jätte trevlig sommar aktivitet inte nog med att maten blir jätte god det lockar även grannarna till sig med sin goda doft och deras nyfikenhet .
Vi bjöd grannskapet  på provsmak av köttet och alla var så himla imponerade och det kröp fram att tankarna om att ha en egen rök hade funnits hos dem alla länge men ingen kommit till skott . Vi är ju inte så gammal av oss utan i åldern 22-30 medans våra grannar är 40-48 års åldern .
Det är som att det finns nån fantasi om att det är svårt att röka men det är verkligen inte , det tar sin tid men man kan göra annar i mellan , bara gå och kolla så det håller tempen och ryker som det ska resten sköter den själv . 

Vi vill gällande uppmuntra andra till att skaffa en rök , det behöver inte ens vara dyrt . Våran rök kosta 499 finns exakt lika dana i priser upp till 2000 men börja smått och prova ! 

För vist har även du en dröm om en egen rök ....


Vid frågor skriv gärna till info@ankagg.se 
Mer rök projekt kommer.. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar