fredag 25 maj 2018

Våran Första avläggare !Två kupor blev tre !


Sen det senaste inlägget har det hänt en hel del här,
Våran nordiska drottning har jobbat hårt och hade börjat göra sitt samhälle redo att svärma.
Men som tur är såg vi det i god tid och gjorde en avläggare .
Det är när man delar på ett samhälle så att det blir ett till eller två.

Vi valde att bara göra ett vilket var kanske dumt vi kunde lätt gjort två, men som nybörjare tar jag ingen risk att råka dela för mycket.
¨
Mitten kupan är där drottningen fanns innan. Nu är hon dock i det lilla kupan till höger, 
Där håller hon nu på att bygga upp sitt nya samhälle och det verkar gå bra för henne.

Mitten kupan har 2-3 drottnings celler så dom har en ny drottning inom kort , brukar ta ca 1 månad innan det är igång. 

Längst bort är vårat sämsta samhälle, de döda troligen sin drottning nån gång i flytten och jag har "märkt" det som körda, men de drar in massa nektar och producerar honung som galningar. Vi har en ny drottning på väg till dem men vet inte om det kommer räcka.

Igår satte vi därför in en av våran drottnings celler i det i hopp att hon kommer att ta över där om någon vecka eller två om hon överlever !

Vi är dock rädda för att dom kommer fylla alla ramar med honung så i helgen skörda vi våran första ram med honung bara för att få lite bättre plats och byta ut några av de gamla tråkiga ramarna. 


Helt galet med äpple blommor i år !
Även kastanjen blommar rejält ! 


Så med tanke på nektar är det ingen brist på här ute och då har vi ju även haft körsbären som de samla ifrån första veckan här.


En helt okej första ram tycker vi ! Vi kan helt klart ta bort flera, men vi har ingen slunga och de kostar en hel del pengar så där måste jag helt klart fundera lite.
Målet är att bara köpa en bra slunga och att den klarar våra växande behov från som nu bara några ramar till att nå målet med ca 200 samhällen ! japp vi har ökat målet efter att ha jobbat med bin i bara 3 veckor ( vad händer om 3 år ) 


Våran första honungs burk, eftersom vi inte har en slunga så skrapa vi av allt vax ner i sil det tar en väldigt lång tid och är kladdigt men roligt ! 
Det här är så klart inte " den bästa honungen" men det är ju bara till oss . 
Eftersom ramen var så gammal så gör det inget att vi skrapa ur den eftersom en sådan ram inte ska tillbaka in i samhället igen annars ska man så klara slunga för då har bina mindre jobb för att fylla.En helt vanlig Lördag hos oss, en bra bok ett fint vin Lp biodlingskatalog och lite honung !
Ja det är inte så dumt att bo på landet .. 

I nästa inlägg blir det nog om växthuset det börjar äntligen hända lite där inne första året med växhus det tar lite tid att anpassa sig !

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar