onsdag 1 augusti 2018

Vilken sommar !Det här har nog varit våran mest intensiva sommar någonsin. 

Allt börja ju i maj, vid vårat senaste inlägg den 25 maj då två bisamhällen blev 3 sen dess har det hänt massor i bigården och idag är det 12 ! Det är mer en mitt mål för året var , som var 6 st ..


Det är 24 timmar mellan bilderna !
på bilder över texten är det totalt 4 samhällen .
24 timmar senare är det 7 st 


24 timmar senare är det 12 st. 

Detta är bara bigården från ett annat håll. 

Vi köpte ju två samhällen den 11 maj och den 11 juni var de 12 st , 
Bina har verkligen expanderat i år och hade det inte varit för att jag är så ny på bin hade vi lätt kunna fått ut flera samhällen, men det kan vara smart att inte ta på sig för mycket detta är mer en nog att skötta. 

Vi har även köpt in en honungs slunga och all utrustning man kan tänkas behöva för att producera honung.Dem är i rostfritt stål och tar 8 st av våra ramar så den klarar en del, troligen växer vi ur den rätt snabbt, och helt ärligt är det nog den absolut dyraste del och bara frakten på att få den till oss var 1695kr sjukt dyr frakt ! jag köpte den från ett företag jag aldrig mera ska ha samarbeta med !

Man ska hålla sig till https://www.lpsbiodling.se ! Men trotts lite knöl med att få våra saker så löste det sig efter ett par sura samtal med fraktbolaget som slarvar bort hela pallen i 3 dagar ! Så har vi ändå lyckats göra två olika sorters honung.
En ljus försommar honung, och en mörk högsommar honung.Totalt har vi gjort 12 kg honung och vi hade som mål att inte ens göra honung i år eftersom vi hade tänkt att  bara bygga upp bigården, men vi lyckades faktisk med båda så är jätte nöjd. 
Det är dessutom bara honung från 2 samhällen och från totalt 8 ramar, så om vintern är snäll mot oss och alla bin överlever så ser det bra ut för nästa år.

Vi har redan sålt en del av honungen och sparat så vi har för vårat egna hushåll, men det är många burkar honung tills vi kommer på plus sidan,. 

Det är ju lite fullt att prata om pengar i det här landet men saker kostar faktisk, 
Sist jag summera allt hade jag lagt ut runt 50 000 kr plus lite andra utgifter som ej är med så ligger nog totalen på 55 000 - 60 000 skulle jag tippa på . bara slungan och allt kosta 11 000 .

Ett bisamhälle kostar mellan 3600 -2500 . 
3600 för ett övervintrat samhälle och 2500 kr för en avläggare.
Det totala värdet för en bigård blir snabbt väldigt högt, och då är inte ingår inte kuporna som kostar 175kr st plus ramar 16kr st det sitter 10 ramar i en sarg (kup del) och så kostar vaxet en del med så det springer iväg. Men när man gör något man tycker om så finns pengarna där ändå ! 
Jag känner mig inte fattigare snarare så mycket rikare ! 

Vilket underbar verksamhet det är att jobba med bin. Våra burkar var vi och köpte på en lite semester resa till Töreboda 128 km från oss, Det var mera en studieresa för oss men även semester , vi kolla in en biredskaps fabrik och köpte på oss lite sånt som blir för dyrt att frakta med posten som två backar med burkar. 

Den här sommaren har det ju även varit extrem varmt och det har märkts på våra djur både ankorna och bina. Ankorna har inte varit nöjda alls och vi har gett dom massa med möjligheter till att bada men vattnet blir även det för varmt för dem. 

I växhuset har tempen inte gått ner under 42 grader vilket är för varmt men gurkor växer på och även våra tomater och chili men salladen trivs inte mest för jag valde en sort som är mera anpassat för kallare klimat så fel jag gjorde i år haha. 

Ute tempen här har varit runt 36 mitt på dagen i snart 3 månader, kallast vi haft är runt 19 på kvällen så det är verkligen extremt. Men snart är det vinter och då kommer man önska att det var 36 grader ute igen. 

Vi har inte bara utökat bigården utan även ankorna har blivit fler dock bara 3 till tjejer och en lite kille som vi har gett namnet Tord ! 

Så det har verkligen inte varit nån tid över till annat här !

Men man ska inte klaga jag trivs med detta lands liv och man bor ju väldigt fint och har det otroligt skönt ,  stress kommer man inte ifrån inte på landet heller men livet är fint så här års.

Det var allt för den här gången alla läsare ! 
Som alltid är det något maila 
info@ankagg.se 
är du intresserad av honung ? hör av dig , Ska du börja med bin och vill ha mera information om nått så är det bara att fråga jag är inte nått proffs men lite koll har jag allt.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar