tisdag 15 maj 2018

Våra första bikupor !Det har varit en väldigt stressig vår ! Så mycket som ska göras och i inte minst med tanke på att man ska försöka lära sig så mycket som möjligt om bin .
Tur att jag tycker vinter och våren är lite små segt och det är en perfekt tid att lära sig nått nytt.

Nu är det ju en bit in på försommaren men det är ju ändå inte sommar en vilket gör att man fortfarande har tid att odla och fixa, personligen känns det som att sommaren har varit länge och att snart är det vinter igen men så är det ju inte , så sätt fart nu ni andra och så era grönsaker .


Fredagen den 11 maj 2018 var den dagen vi fick hämta våran bin.
Man hämtar alltid bin sent på kvällen eller jätte tidig morgon vilket är ändå på nått sätt blir "sent"på kvällen. 
När vi skulle åka så var inte vädret med oss alls, det åska och storma till och med hagla.
Det såg mörkt ut för att få våran bin då man helst ska hämta dem när det är inte dåligt väder och här kommer vi i årets storm...


Det kanske är svårt att se på bilderna men det är nästan som snö på marken.Men som ett mirakel så blev det faktisk fint ! det sluta blåsa och storma och vips härlig kväll.


Vi möttes av en mycket glad Håkan från bikonsult AB och hans trevliga kollega Per.
Vi kom lite för tidigt så det blev lite körigt då vi var 3 bilar som skulle hämta bin.Här står våra kupor redo vid deras uppställningsplats redo att fyllas med bin !

Vi blev varande att bina kunde vara rätt arga idag eftersom vädret varit såå dåligt , men vi har skyddskläder så ingen större fara för oss tänkte vi.

Men det visa sig att våran bin är världens snällaste nästa mysiga ingen blev stuken eller jo Håkan fick sig ett stick i  handen men inte så konstigt så som han kan och vågar plocka med dem ! Det är verkligen imponerande att se när personer med erfarenhet hanterar bin, en dag kanske man blir lika världsvan men det tar nog ett bra tag.

Det tog oss 1,5 tim hos dem men det blev så klart mycket prat om bin och lite små lektioner i hantering och vad som kommer att hända de kommande  veckorna , Det är ju svärm tider fram över och man vill ju inte förlora sina nya bin det första man gör . Efter denna mycket trevliga stund var det dags att åka hem, med bilen full av bin ! Att åka i en bil full med bin är intressant kan man säga , Det var inte alls så många bin lösa i bilen som man kan tro. 

Bin på väg kan man säga ! 

Men för att inte utsätta oss för onödiga risker så körde vi i våra bi kläder hem det känns mycket tryggare en att köra utan, dessutom är det väldigt roligt att se hur folk kollar när de kör om en på motorvägen. 

Den här bilden är tagen morgonen efter att vi hämta dem.

Det första vi var tvungna att göra på kvällen när vi kom hem var att utöka utrymmet för vårat starkaste samhälle, och den andra med två lådor är lite svagare och kanske att vi behöver byta drottning på det men det får vi så klart gratis av bikonsult. 


Så här se det ut idag ca 4 dagar efter att vi hämtat dem.

Så nu återstår bara att lära sig mer om bin , dela samhället som är starkast och så ska vi hämta flera kupor runt midsommar , vi har bokat ytligare 4 st så en är det mycket jobb kvar . Att skaffa bin var ju bara början på jobbet som ligger framför oss.

Men att jobba med bin är bland det roligaste och konstigaste jag nånsin gjort. Men känslan och insikterna i hur bin och blommor lever ihop är magisk ! 
Det här ska bli så roligt och lärorikt ! 
Vi skaffa inte bin för att det är lätt vi gör det för att det är svårt ! Utmaningar är det som får en att utvecklas och det är mycket värt i den här data tid vi lever i !


Vårat första bi som kom och satte sig på mitt knä när jag satt i bigården, så snäll och så söt eller vad säger ni ? Här är vart jag sitter och skriver bloggen för dagen ,
i bakgrunden kan ni se min trädgårdstraktor och min lilla vagn som är fylld med jord från våran kompost, jag håller på och fyller växthuset med äkta ekologisk jord, från våra ankor.
mer om växthuset kommer i ett annat inlägg .

träden blommar och bina surrar ! underbart.
viste ni det att vi faktisk inte har haft ett ända bi här omkring !
Det var därför vi skaffa bin och det är en rätt häftig känsla att se ett bi på träden och på blommor och se att det är vårat bi !
De är över allt och det är våra små tjejer ! 


Våra stora tjejer jobba inte lika hårt under sommaren utan de sover mest i skuggan vilket dom gör helt rätt i , vintern har varit lång för oss alla ! 

Nu är det dock tid att fortsätta jobba och jag säger som alltid jag ska bli bättre på att uppdatera ! 

Köp nu frön och så något vad spelar ingen roll. 


vid frågor eller bara prata bin maila gärna : info@ankagg.se Inga kommentarer:

Skicka en kommentar