onsdag 14 mars 2018

BikuporSå har äntligen bikuporna kommit !

Vi har totalt 4 st just nu men det kan bli fler när som helst känns det som, Vi har bestämt att vi ska börja med 4 st men vi vill nå till 60st med tiden mest för att bina ska hjälpa oss bygga upp ankorna snabbare.  


Kupan består av olika lådor eller "skattlådor" det är dom två grå i mitten.
I lådorna finns ramarna där bina bygger sina celler och det är även dessa som honungen finns sen.
Men det är långt kvar tills det blir någon honung. Jag kommer hålla er uppdaterade på bloggen Vart  efter bisamhället växer så lägger man bara till en skattlåda med ramar, på så sätt kan ett bisamhälle bli väldigt stort, men oftast är drottningen begränsad till de 2-3 nedresta delarna, där hon lägger ägg och alla bin är födda. Resten uppåt är honungslager som man sedan skördar. 

Här under ser ni ca 10kg bivax inte för att jag behövde allt med en gång men jag tycker att man alltid ska ha ett lager av saker som ändå inte blir dåliga, vem vet om jag har råd med vax när jag behöver det, nu finns det hemma !


 Tog oss nån timme att sätta in vax i våra 80 ramar,bivaxet doft spred sig snabbt i hela huset tur att vi gillar det. Till 50 ramar går det åt ca 3,2-3,4 kg vax vilket kan vara bra för någon mer där ute att veta.
vax levereras i 1 kg eller 5 kg förpackningar. vax priset låg på 190kr/kg så det är inte så billigt men vax är ju 100% återvinningsbart så det kommer finns kvar här några år på ett eller annat sätt !

Nu håller jag på att måla kuporna i en färg som ska skydda dom mot solljus, vi valde gul men den var inte riktigt den gula färg som jag hade trott detta är mera senaps färg en gul, men har vi tur bleker solen dem rejält hehe. Men färgen är en "bi vänlig" färg som inte skadar djur eller natur men skyddar kuporna jag köpte 2 liter färg som kosta 500kr så vi får verkligen hoppas att färgen är så bra med !Jag har i skrivande stund fått mail i från de som vi beställt bin ifrån och har vi tur kanske vi får bin redan i april-maj.
Jag hade tidigare beställt avläggare som är en delning av en kupa och de är klara i början av juli, de ger ingen honung eller så första året men är bra för en i början, då mesta jobbet handlar om att bygga upp bisamhället.

Nu har vi dock läst om bin i snart  6 månader och jag personligen har läst om bin i flera år  så nu går det inte läsa mera utan nu måste man ha lite praktisk erfarenhet.
Så jag ändra mina beställningar till 2 st övervintrade bikupor , det är en avläggare från förra året som redan nu är starkare och kan börja producera honung men även svärma så det är helt klart mera jobb.
Men en utmaning har inte dödat mig än !

Hoppas ni är lika nyfikna på hur det ska gå med bin som vi är , som alltid när vi gör nått vet man ju aldrig hur det ska gå !
Men det är väl det livet lite ska gå ut på , testa på olika saker för att veta vad man vill göra med sitt liv och ha roligt på vägen så klart. 

Om någon av er är intresserad av honung från oss så tar vi redan nu i mot beställningar,
beställ via:    info@ankagg.se 
Är du intresserad av bin men bor i stan hör av dig för att diskutera möjligheten till att ha bin hos oss. 
Eller kanske vill du ha en bikupa utan att behöva sköta den men vill ha honung ,
vi kan lösa det mesta !
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar