måndag 9 februari 2015

Konsten att koka ankägg

Ankägg väger någonstans mellan 65-89 gram med andra ord betydligt mera en hönsägg, för er där ute som är ägg älskare är detta såklart en mycket "god nyhet". Vilket kan ställa till det en smula om man vill ha det löskokt eller hårdkokt för den delen.
Efter lite ovetenskaplig forskning har vi dock kommit fram till denna slutsats.

Gillar man löskokt ägg så bör man föst koka upp vattnet, när vattnet nått kokpunkt lägger man i ägget och låter det småkoka någon minut eller så, sedan ställer du av kastrullen med ägget i och låter det ligga kvar i vattnet ca 10-11 minuter, då hinner vitan att bli fast och fin men gulan är lös och krämig.

Vill man ha det hårdkokt så lägger man i ägget i kallt vatten och ställer på plattan och låter det koka upp. När vattnet kokar så sänker man temperaturen något och låter det sedan koka ca 10-12 minuter, för att få det någorlunda hårdkokt så krävs minst 10 minuter.

Tiden kan variera något beroende på äggets storlek men som tumregel hellre hellre lite längre tid en för kort tid.

Lycka till med ditt kok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar