onsdag 1 mars 2017

Översvämning, grundvatten och jobbigt väder.
När man bor på landet får man vara med om mycket !
Under förra veckan så var vädret väldigt ostadigt , under dagen kom det 20 cm blöt snö och så var det plus grader efter att snö lagt sig, och under kvällen kom det massa regn. 
Detta ledde till massa smält vatten och våran dränering runt huset klara inte riktigt av det.

För helt plötsligt så börjar vatten att komma upp ur betonggolvet, det var som att golvet först svettades med bara lite fukt men sen gick det väldigt fort och golvet fylldes med 1 cm vatten.


Bilden är tagen när det börjar bli som värst i våran verkstad och då har vattnet redan stigit i pannrummet och det är ditt slangen på bilden går.
Som tur är har vi en vatten pump som är väldigt bra .
Den sög upp allt vatten som kom in genom golv brunnar och golv och under tiden den stod och jobbade passa jag på att se vad som var fel eftersom så här har det aldrig blivit innan.


Det var då jag såg att dräneringsbrunnen var överfull med vatten. Huset är nämligen om dränerat och vi har en brunn som är 3,5 m djup och den var nästan full, vilket gör att vattnet är i samma höjd som källarväggarna. 

Så lösningen fick bli att pumpa bort vattnet från brunnen ute och så långt bort från huset som jag hade slang till hemma.
Det gjorde underverk !

Jag läste på hur man torka en källare på bästa sätt vilket var med fläktar som inte blåser varmluft så jag satte upp det i källaren och de ihop med öppet fönster toka ut hela källaren på ca 4 dagar . Nu är det som att inget hade hänt där nere.

Men jag låter pumpen sitta kvar i brunnen ett tag till .

En erfarenhet rikare och nu vet man ju att man kanske ska kolla till dräneringen under höst och vår.

Även dåliga saker kan man lära sig nått av och det tycket jag är viktigt. 
Fast det är inte kul att slita med under natten och morgonen men såna där saker kan man ju inte bara strunta i det kan stå en dyrt. 

Att det blir så här för oss har mest med att göra att vårat hus har en mindre sjö under sig . Vi har en brunn som är borrad 90m rakt ner till en grundvattens sjö som sägs vara enorm. Våran brunn ger ca 25 000 liter vatten per timme vilket är jätte bra , men mindre bra när det är vatten över allt .

Ankorna älskar ju vatten så för deras del är det här en perfekt årstid när man kan bada på gräset tur att några finner lycka i att det ser ut som det gör ute..


Tack för att du tog dig tid att läsa . 

Glöm inte att kolla in våra hemsida om du inte redan varit där .
www.ankagg.se 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar