lördag 5 mars 2016

Vår story del 2 Varför och hur vi skaffa ankor.

Allt starta med dessa 6 st ankor ..


Eller nja allt börja faktisk vinter 2012 med en ide och filosofi om att försöka nå en form av självförsörjning i form av eget kött och ägg och framför allt något mera att göra i stugan en bara renovera hela tiden och klippa gräs vilket man spendera mest tid med. Ankorna skulle bli nått mera att göra när man ändå är där, varför bara sitta i solen eller renovera när man kan ha lite djur vid sidan av.


under  våren 2013 utsåg vi en bra plats för våra första ankhage . Vid den har tid punkten hade våran ekonomi nått en ny botten nivå så budgetten var mer en begränsad. Men vad gör det när man har fantasi och arbetstid. 
Lite av våran filosofi är att antigen har man pengar och då har man oftast inte tid eller så har man tid men inte pengar. Men så länge man har mer av nått av det så brukar det går att lösa allt. har man verken tid eller pengar så brukar det bli problem.

Som lite av en dum ny ank ägare så känner man ju att en lite damm ska ju ankorna ha !
men oj vad det visa sig vara en dum ide senare ! Så till alla er som tänker att en damm är en bra ide så är det tyvärr inte det . Fast har du en naturlig damm eller vatten drag med ett ekosystem så funkar det men att göra en själv är bara mer jobb en vad det är värt .. Det fick vi erfara den hårda vägen senare... 

Efter ett par veckors arbete med att få ner pålar till staket och fixa så börjar det likna något .
Trots att vi hade besämt att skaffa ankor så hade vi inte något uppfödare eller ens någon aning om vart man får tag på ankor !
vi tänkte att det borde vi ju hitta så det löser sig . Våran plan var att åka på en djurmarknad som var i slutet av juni.
Men så en dag närmare bestämt den 6 juni råka vi se en annons på nätet från en kvinna som sålde ankor. 
SÅ vi åkte ditt.. 
När vi kom ditt visa det sig att hon hade många djur och inte på ett helt bra sätt ....
Vi valde ut 6 st ankor men i bilen hem så prata vi om att man kanske skulle ha tagit alla 10. För de såg inte så glada ut ... Men vi var glada över våra små !

Detta är den fösta bilden på våra ankor ! man kan se att en av dom saknar lite dun men dom var alla väldigt bleka för det var första gången dom var ute ... De var 3 veckor när vi köpte dem så de har spenderat mesta dels av sitt liv inne. 
Nu när vi själva föder upp egna ankor så ser vi till att dom får komma ut en kort stund från dag 2 om vädret är bra. Men vi tror på att försöka hålla ankorna i kontakt med naturen .


Trotts att det var planerat så var faktisk inte hagen helt klar när ankorna kom. så vi fick bygga under tiden . men djuren trivdes kanon och vi var jätte glada över våra små.Vi hade ett tillfället litet ankhus men det vart snabbt för litet åt dom så vi fick bygga ett själva..
det finns inte så jätte många "ider" på nätet om ankhus och inte när vi byggde vid 2013 .


Detta är vårt hus ! det är gjordt av 4 pallkragar som är till lastpallar. och tegelpannor till tak så klart ! dörrhållet är 33 cm brett och 43 högt , det ger ca 1 kvm åt 6 ankor. detta hus har vi kvar en men använder det inte längre på grund av ombyggnad mer om det senare.


De små växte upp väldigt fort . från 3 veckors ålder blir ankor snabbt stora . på bilder ovan är de 6 veckor gamla och är redan mera lika vuxna ankor
Efter 6 veckors ålder lät vi dom gå fritt. då kändes dom stora nog att klara sig och sommaren var i full blom så inte så många rovdjur ute.
När man är fri som en fågel kan det hända att man skitar ner sig. men de verkar inte klaga över nått sånt
Våra första ankor har namnen : Toffsi, Storis, Badis , Lillis , Ragge , Ögis .

Tanken var hela tiden att vi skulle slakta dom till vintern men det visa sig att dels att vi hade en tjej lillis och så var vi på tok för kära i dom för att kallblodigt göra mat av dom ..

En i dessa dagar 3 år senare så lever en del av dom .. Mer om vilket öde de har haft i nästa del !

Titta in om några dagar igen som fortsätter vi storyn !


Som alltid är ni välkomna att höra av er

info@ankagg.se
eller
www.ankagg.se 

Stöd oss gärna genom att använda Donations knappen högst upp på sidan.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar